Onderhoud zonnepanelen

Reinig je regelmatig je zonnecellen? Zo ja, hoe vaak zou u uw panelen reinigen? Dit hangt sterk af van hoe goed het apparaat functioneert.

Als de zonnepanelen goed werken, kun je deze het beste inactief laten staan. Als u uw systeem elke zes maanden tot een jaar controleert, weet u of de zonnecellen opnieuw moeten worden schoongemaakt. Ook zou het belangrijk zijn om de cellen stofvrij te houden.

Het kan echter zijn dat u de filters van de cel regelmatig moet vervangen. In feite is het goed om het filter meerdere keren per jaar en in sommige gevallen eens per maand te vervangen. Hierdoor blijven uw cellen langer schoon en vermindert u de hoeveelheid stofdeeltjes. Bovendien voorkomt het ook dat het zonnepaneel verslechtert.

Het is belangrijk om de zonnecellen na gebruik en voor opslag te reinigen. Als u ze buiten bewaart, is er mogelijk geen garantie dat de cellen schoon blijven, vooral als ze tijdens warme dagen buiten worden gebruikt.

Aan de andere kant, als u regelmatig de cellen van uw zonnepaneel reinigt, is onderhoud een eenvoudig proces dat nodig is om ze zo goed mogelijk te laten werken. Houd er echter rekening mee dat als u de cellen voor een lange periode alleen laat, ze kunnen verslechteren. Zodra dit gebeurt, verliezen de zonnepanelen hun vermogen om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Dit betekent dat de panelen u niet voldoende stroom zullen leveren voor uw huis.

Zorg er dagelijks voor dat u de batterijen test en overtollig water verwijdert. Als u de batterijen niet regelmatig test, zullen ze hun vermogen om de energie van de zon te absorberen beginnen te verliezen. Om dit te voorkomen, dient u dagelijks te controleren of de batterij nog voldoende is opgeladen.

Als u merkt dat uw batterij niet genoeg is, kunt u de zonnecellen schoonmaken met een apparaat dat ze kan reinigen met zuurstof en water. Een met koolstof doordrenkte spons kan hiervoor de juiste keuze zijn.

Deze tips voor het onderhouden van uw zonnepanelen helpen u ze te beschermen tegen vuil, stof, vuil en krassen. Hierdoor kunnen zij voor een langere tijd zo goed mogelijk functioneren en zorgen zij ervoor dat u jarenlang een bruikbaar systeem blijft hebben.

Bij het reinigen van de zonnepanelen is het belangrijk op de volgende zaken te letten: -Gebruik geen zeep of afwasmiddel omdat dit het paneel kan beschadigen. Reinig de cellen met een vochtige spons, maar alleen als dit absoluut noodzakelijk is.

-Maak ze niet schoon met een vochtige doek, omdat hierdoor een vettige film op de cellen achterblijft die gemakkelijk krassen kan veroorzaken. -Gebruik geen schrobborstel met schurend materiaal, dit kan krassen op het paneel veroorzaken. - Schraap niet over de zonnepanelen en ze moeten mogelijk worden vervangen.

Als u de panelen niet vaak hoeft te reinigen, moet u oppassen dat u geen schoonmaakmiddel gebruikt dat veel vocht bevat, aangezien dit de cellen kan beschadigen. -Als u azijn gebruikt, gebruik dan altijd een beetje tegelijk en overdrijf het niet. - Spuit de cellen niet in met een wasstraat, omdat dit de beschermlaag op het zonnepaneel kan beschadigen. -Als u van plan bent de cellen tijdens opslag schoon te maken, doe dit dan in een ruimte zonder direct zonlicht.

Als het om onderhoud gaat, kunnen zonnepanelen na verloop van tijd vuil worden. Om dit te voorkomen, moet u ze altijd op een plaats bewaren zonder direct zonlicht.

Hierdoor kunnen de panelen drogen zonder vocht op te nemen. U moet altijd voorzichtig zijn bij het schoonmaken en beschadiging van de zonnepanelen vermijden op een plaats waar geen zonlicht wordt gebruikt, zoals een garage of kelder.